SET M&MC dag 45: Pro Active vitalitymanagement

 

Balans tussen werk en privé:

Gisteren had ik het over rustmomenten inbouwen. Ik kreeg hier een hele leuke reactie op van een van de deelnemers die aangaf dat een mooi voorbeeld daarvan het pro active vitalitymanagement is. Ik kende dit (nog) heb haar gevraagd of ze hier wat naslagwerk over had. Leuk om eens voort te borduren op het thema van gisteren en dan verder te kijken wat hier nog meer over te leren is. Ik heb vervolgens een aantal artikelen ontvangen van haar en daar heb ik me vandaag even in verdiept. Het thema van vandaag is dus pro active vitalitymanagement geworden, eigenlijk het zoeken naar balans tussen werk en privé als je het helemaal plat slaat. 

Het behoud van een gezonde balans tussen werk en privéleven is cruciaal voor je mentale en emotionele welzijn. Proactieve vitaliteitsmanagement moedigt aan om grenzen te stellen en voldoende tijd vrij te maken voor rust, ontspanning en persoonlijke activiteiten.

Proactive vitality management is dus een aanpak waarbij je bewust en actief werkt aan het behouden en verbeteren van je energie, gezondheid en welzijn, zodat je optimaal kunt presteren en je goed voelt in zowel je werk als je privéleven. Het draait om het creëren van een balans tussen werk, rust en herstel, met een focus op preventieve strategieën om uitputting, stress en burn-out te voorkomen.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van proactief vitality management:

1. Focus op fysieke energie

  • Beweging: Regelmatige fysieke activiteit is essentieel voor je energie en vitaliteit. Bewegen verbetert de bloedcirculatie, verhoogt je energieniveau en helpt bij het afbouwen van stress. Een proactieve benadering omvat het inbouwen van dagelijkse beweging, zoals wandelen, sporten of yoga.
  • Voeding: Gezonde voeding levert de brandstof die je lichaam en geest nodig hebben. Een gebalanceerd dieet dat rijk is aan vitaminen, mineralen en eiwitten helpt om je energie stabiel te houden gedurende de dag.
  • Slaap: Kwalitatieve slaap is een van de belangrijkste pijlers van vitaliteit. Proactief vitality management betekent aandacht besteden aan je slaaproutine en ervoor zorgen dat je voldoende en diepe slaap krijgt om je lichaam en geest te herstellen.

2. Mentale en emotionele vitaliteit

  • Stressmanagement: Proactief omgaan met stress is essentieel. Dit kan door technieken zoals mindfulness, ademhalingsoefeningen of meditatie, maar ook door prioriteiten te stellen, timemanagement toe te passen en grenzen te stellen.
  • Positieve emoties bevorderen: Het stimuleren van positieve emoties, zoals dankbaarheid en tevredenheid, helpt om mentale en emotionele veerkracht te vergroten. Dit kan door bewust positieve ervaringen te creëren, reflecteren op wat goed gaat, en relaties met anderen te versterken.
  • Werk-privébalans: Het behoud van een gezonde balans tussen werk en privéleven is cruciaal voor je mentale en emotionele welzijn. Proactieve vitaliteitsmanagement moedigt aan om grenzen te stellen en voldoende tijd vrij te maken voor rust, ontspanning en persoonlijke activiteiten.

3. Preventie en duurzame prestaties

  • Herstelmomenten inbouwen: Net als fysieke training vraagt ook mentale inspanning om herstel. Regelmatige pauzes nemen, zowel gedurende de werkdag als in de vorm van vakanties, zorgt voor herstel van je mentale en fysieke energiereserves, waardoor je duurzaam kunt blijven presteren.
  • Voorkomen van burn-out: Een proactieve aanpak richt zich op het vroeg herkennen van signalen van vermoeidheid, stress of overbelasting. Door tijdig in te grijpen – bijvoorbeeld door rust te nemen of het werk anders in te richten – voorkom je dat stress zich opstapelt en uitmondt in een burn-out.

4. Persoonlijke en professionele ontwikkeling

  • Leven lang leren: Proactief vitaliteitsmanagement gaat ook over het blijven ontwikkelen van jezelf. Door nieuwe vaardigheden te leren, nieuwe uitdagingen aan te gaan en jezelf mentaal te blijven prikkelen, houd je jezelf mentaal scherp en voorkom je verveling of stagnatie.
  • Zingeving en doelen: Het gevoel dat je werk en leven betekenisvol zijn, speelt een grote rol in vitaliteit. Het stellen van persoonlijke en professionele doelen die aansluiten bij je waarden en interesses kan je motivatie en energie versterken. Proactief werken aan zingeving zorgt ervoor dat je meer voldoening haalt uit je werk en leven.

5. Sociale verbindingen en ondersteuning

  • Ondersteunend netwerk: Sociale interactie en sterke relaties zijn belangrijke pijlers voor vitaliteit. Het opbouwen en onderhouden van een ondersteunend netwerk van vrienden, familie en collega’s helpt bij het delen van zorgen, het krijgen van advies en het gevoel van verbondenheid.
  • Communicatie: Open en effectieve communicatie in werk en privé zorgt ervoor dat je verwachtingen helder zijn en voorkomt stress door misverstanden. Het regelmatig bespreken van je behoeften en grenzen met je omgeving draagt bij aan een gezonde, proactieve balans.

6. Technologie en vitaliteit

  • Slim gebruik van technologie: In moderne werk- en leefomgevingen speelt technologie een grote rol. Door slim gebruik te maken van technologische hulpmiddelen, zoals apps die beweging en slaap monitoren of meditatie- en mindfulnessapps, kun je je vitaliteit ondersteunen. Echter, proactief vitality management omvat ook het reguleren van technologiegebruik om digitale vermoeidheid te voorkomen, bijvoorbeeld door schermtijd te beperken en digitale detox-momenten in te bouwen.

Hoe pas je proactief vitality management toe?

  • Stel persoonlijke energieplannen op: Maak een plan waarin je bewust nadenkt over je dagelijkse routines rond voeding, slaap, beweging en herstelmomenten.
  • Micropauzes als 'game'....Ik kreeg ook een appje van iemand die zei dat micropauzes haar 'game is tegenwoordig! Zij stelt ze in op haar watch. Even bewust in het 'nu' zijn, bodycheck doen of even in beweging na een poosje zitten, vaak naar buiten en het liefst minimale schermtijd! 
  • Meet en monitor je energie: Door regelmatig te reflecteren op hoe je je voelt en hoe je energie gedurende de dag schommelt, kun je patronen herkennen en aanpassingen maken.
  • Voorkom piekbelastingen: Plan je dag of week zo dat je werk of andere verplichtingen in balans zijn met rustmomenten, om overbelasting te voorkomen.
  • Gebruik ‘energy boosters’: Maak gebruik van korte momenten om snel energie terug te winnen, zoals een korte wandeling, een ademhalingsoefening, of het luisteren naar muziek die je oppept.

Conclusie

Proactive vitality management gaat over het actief beheren van je energie, gezondheid en welzijn. Het stelt je in staat om zowel op korte als lange termijn goed te functioneren, zowel in je werk als in je privéleven. Door bewust om te gaan met je fysieke, mentale en emotionele vitaliteit, kun je stress voorkomen, je prestaties verbeteren en een duurzaam gevoel van welzijn creëren.

Hierbij nog wat naslagwerk waar ik mijn info uit gehaald heb en waardoor ik geïnspireerd was. Dank Anke!

Workout of the day

Als je in balans bent, voel je je ook lekker. Deze heerlijke vrolijke workout helpt je en geeft je een zetje in de goede richting want je kan toch alleen maar vrolijk worden van deze video? De eerste 3 minuten gaat ze van alles vertellen, wil je gewoon BAM aan de slag....sla die paar minuutjes dan over en start direct op 3.10. GOOOOOOO enjoy and have FUN