SET M&MC dag 26: weer of geen weer

Het weer is geen excuus: sporten met een goede mindset

Oké, nu hebben we toevallig een soort van nazomer, maar wat is het de afgelopen tijd vaak met recht een uitdaging geweest om niet totaal doorweekt thuis te komen nadat je buiten had gewandeld/gefietst of had hardgelopen.. en dan bedoel ik niet van het zweet!

Er zijn dagen geweest waar veel regen is gevallen. Heel veel. De straten stonden in sommige delen van het land blank. Om dan buiten te gaan sporten (hardlopen, fietsen of gewoon wandelen) daar kun je met recht sportpsychologie op loslaten.

Je neemt jezelf voor om te gaan sporten, maar als het moment aanbreekt, kun je wel 101 excuses bedenken waarom het toch niet zo goed uitkomt. Een van die excuses is het weer. En ja, we noemen het bewust excuses, want als je iets echt wilt, is er altijd een weg. Hoe? Door de juiste mindset aan te nemen, aangepast aan de situatie. 

 

Ik heb hier een interessant artikel over gevonden, geschreven door Sportpsycholoog Ciska de Bruijn. Waar ze het over 'hardlopen' heeft, kan je natuurlijk elke beweging die je buiten doet invullen. Het gaat hierbij om het voorbeeld:

 

"Je hebt jezelf voorgenomen om te gaan hardlopen, TOP! Maak het 'gaan hardlopen' meer concreet. Wat is je doel? Wat wil je bereiken? Hoe lang wil je gaan lopen? Welk rondje ga je maken? Ga je alleen of met iemand samen? Zet je er muziek bij op? Welk gevoel wil je eraan overhouden?

Maak een plan en verhoog je intrinsieke motivatie

Hoe specifieker jij je plan maakt, hoe bewuster je ermee bezig bent en hoe belangrijker het 'gaan hardlopen' voor je wordt. Dit leidt er automatisch toe dat het voor je gevoel steeds moeilijker wordt om NIET te gaan hardlopen, omdat er lichtelijke schuldgevoelens boven komen drijven. Deze zijn naar jezelf gericht, want JIJ had het plan bedacht om te gaan hardlopen en nu ga je ineens niet meer?! Daar ben je dus ZELF verantwoordelijk voor. Dit is de eerste stap in de goede richting doordat het je intrinsieke motivatie verhoogt.

Super, dus je gaat gewoon. 

Hobbel 2: externe omstandigheden

Maar dan stuit je op de volgende hobbel; de externe omstandigheden. Waar het net om dingen ging waar je zelf invloed op hebt of verantwoordelijk voor bent, gaat het nu om dingen waar je minder controle over hebt. Denk aan het weer, gezinssituaties, het vervoer, werk en ga zo maar door. Je kunt vast een scala aan voorbeelden bedenken die je plan om te gaan hardlopen in de weg staan. Erg vervelend natuurlijk, maar geen excuus om niet te gaan lopen.

Alhoewel je weinig tot geen invloed hebt op de externe omstandigheid, heb je wel de volledige regie over hoe je met de situatie omgaat. Hier doen we wederom een beroep op je mindset.

Wat is je copingstijl

Je hebt verschillende manieren van hoe je met bepaalde situaties om kan gaan, de zogeheten 'copingstijlen'. Er zijn minder effectieve als 'bij de pakken neer gaan zitten' of 'vermijding/ excuses zoeken', maar je kunt ook leren om juist effectieve stijlen aan te nemen of deze verder te ontwikkelen. Zo is het flexibel omgaan met situaties bijvoorbeeld een zeer effectieve; werkt plan A niet dan gaan we toch naar plan B..of C..of.. D...etc.

Een sportpsycholoog kan je begeleiden bij het in kaart brengen van je copingstijlen, hoe je deze nog verder kunt ontwikkelen en hoe je dat voor elkaar krijgt. 

Goed, we hebben nu de juiste mindset aangenomen en dus is het gaan met die banaan, want ja je moet ook de juiste voedingstoffen binnen krijgen om het fysiek aan te kunnen. Daarnaast is het van belang de juiste looptechniek aan te nemen en goede materialen (schoenen/kleding) te gebruiken. Dus daadwerkelijk beginnen met hardlopen. Dan is het totaalplaatje compleet om, met plezier!, naar die fittere versie van jezelf te sprinten!

Mocht je toch nog wat inspiratie nodig hebben om je motivatie te verhogen;

Sifan Hassan heeft onlangs op de Olympische Spelen in Tokyo het vrijwel 'onmogelijke' voor elkaar gekregen door op 3 (!!!) afstanden medailles te winnen; goud op zowel de 5.000m als 10.000m en brons op de 1.500m. Saillant detail is dat ze tijdens de serie op de 1.500m hard ten val kwam door over een gevallen tegenstander te struikelen. Ze stond echter snel, zette een lange sprint in en wist alsnog met overmacht de winst te behalen. 's Avonds schreef ze vervolgens de 5.000m op haar naam; als dat geen sterke mindset vergt!?! Om dan later in de week nog de andere medailles in de wacht te slepen; powervrouw!

Achteraf gaf ze aan dat de val veel impact heeft gehad op haar energieniveau en dat ze eigenlijk ook met een blessure kampte...en dan toch zo presteren? Lijkt mij nogmaals duidelijk hoe groot de impact van 'het mentale' is op (sport)prestaties. Sifan had als doel gesteld 3 afstanden te lopen en het maximale uit zichzelf te halen, niets kon haar daarvan afhouden.

Dit voorbeeld geeft je misschien net dat extra zetje om zelfs maar even 1 rondje te gaan lopen en wie weet word je wel de volgende Sifan ;)??

Mentaal voorbereiden en zorgen dat je mentaal sterk aan de start staat, geldt niet alleen voor sporters, ook in het dagelijks leven is het belangrijk om te werken aan je mentale gezondheid"

Tot zover het artikel.
Bron: https://www.sportzorg.nl/nieuws/het-weer-is-geen-excuus-sporten-met-een-goede-mindset

 

Wat ik zelf altijd doe om mezelf te motiveren aan het einde van de dag echt te gaan, weer of geen weer, is mijn spullen klaarleggen. Op woensdag moet ik bijvoorbeeld tot 16.00 uur lesgeven en om 18.15 uur alweer in Groningen zijn. Eigenlijk heb ik daar nooit zin in meer na een dag lesgeven, maar omdat ik in de ochtend mijn tas al inpak en alles klaarleg, kom ik thuis eind van de dag en dan ga ik dat niet weer opruimen, maar dan pak ik die tas en ga ik ook echt naar mijn training. Ook al regent het keihard, ik ga toch, want ik weet dat het gevoel dat ik krijg van het buiten bewegen in de regen zo fijn is. Op het moment zelf is het misschien wat ongemakkelijk omdat je nat wordt, maar je kan je er gewoon tegen kleden met laagjes en een goed jasje. Dan ren je buiten en ben je vaak de enige want iedereen kiest ervoor thuis te blijven, terwijl het eigenlijk heerlijk voelt. Ik voel me dan een soort "rocky' (die bokser) en ben dan na die tijd zo ontzettend opgeladen. Ik weet inmiddels ook dat dit gevoel volgt op zo'n training dus ga ik gewoon en voel ik het. Probeer maar eens. Ik noem dat wel: VOELEN DAT JE LEEFT> natuurlijk kan dat op vele manieren, maar voor mij is het in ieder geval geen excuus als het regent. 

Workout to BOOST YOUR MOOD & FEEL GOOD! 

Hier is weer een groeiend ananasje :) Ik word heel vrolijk van deze dame die vol overgave met een heerlijke energie de oefeningen voordoet. Volg je haar ook? Succes!!