SET M&MC dag 41: motivatie

 

We hebben het eerder gehad over doelen stellen, veerkracht en mindset. Allemaal onderwerpen gerelateerd aan het thema van vandaag; motivatie. Want in mijn ogen is dit is zo belangrijk in het leven. Het is hetgeen je drijft en aanzet om iets te doen of een bepaald doel te bereiken. 

Het is de energie en het verlangen die we voelen om in actie te komen en door te zetten, zelfs als iets moeilijk of tijdrovend is. Motivatie speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven, op het werk, in onze studie, en in persoonlijke doelen. Er zijn verschillende soorten motivatie, en het begrijpen ervan kan helpen om jezelf of anderen beter te stimuleren.

Ik gun jullie allemaal een prachtig weekend met veel motivatie om iets te doen wat goed voor jou is en waar je vrolijk van wordt! 

Soorten motivatie:

  1. Intrinsieke motivatie:
    • Dit is motivatie die van binnenuit komt. Je doet iets omdat je het leuk, interessant of zinvol vindt. Bijvoorbeeld: je leest een boek omdat je er plezier in hebt of je leert een nieuwe taal omdat je dat fascinerend vindt. Intrinsieke motivatie is vaak krachtiger en langduriger, omdat het voortkomt uit je eigen verlangens en interesses.
  2. Extrinsieke motivatie:
    • Dit is motivatie die komt door externe factoren, zoals beloningen of erkenning. Bijvoorbeeld: je studeert hard omdat je een goed cijfer wilt halen, of je werkt extra uren om een bonus te verdienen. Hoewel extrinsieke motivatie effectief kan zijn, kan het soms minder duurzaam zijn omdat het afhankelijk is van externe prikkels.

Factoren die invloed hebben op motivatie:

  • Doelen: Heldere en haalbare doelen helpen vaak om gemotiveerd te blijven. Als je weet waar je naartoe werkt en wat je wilt bereiken, is het gemakkelijker om gemotiveerd te blijven.
  • Interesse: Als je echt geïnteresseerd bent in wat je doet, is motivatie vaak sterker en houd je het langer vol.
  • Omgeving: De mensen en omstandigheden om je heen kunnen je motiveren of juist ontmoedigen. Een ondersteunende omgeving kan je helpen om gefocust en enthousiast te blijven.
  • Zelfvertrouwen: Het geloof dat je succesvol kunt zijn in wat je doet, kan je motivatie sterk vergroten. Wanneer je vertrouwen hebt in je eigen capaciteiten, is het gemakkelijker om door te zetten bij tegenslag.

Het belang van motivatie:

Motivatie is essentieel voor het bereiken van persoonlijke en professionele doelen. Zonder motivatie kunnen zelfs de eenvoudigste taken zwaar aanvoelen, terwijl met motivatie zelfs moeilijke uitdagingen opwindend kunnen lijken. Het helpt ons om door te zetten, ondanks obstakels, en geeft ons de kracht om consistent actie te ondernemen.

Hoe kun je motivatie vasthouden?

  • Verdeel grote taken in kleine stappen: Grote doelen kunnen ontmoedigend zijn, maar door ze op te delen in kleine, beheersbare stappen blijft je motivatie intact.
  • Focus op vooruitgang, niet op perfectie: Door te zien hoeveel je al hebt bereikt, blijf je gemotiveerd om verder te gaan.
  • Omring jezelf met positieve invloeden: Positieve mensen en een ondersteunende omgeving helpen om je gemotiveerd te houden.

Motivatie kan fluctueren, maar door bewust te werken aan wat je drijft, kun je leren hoe je gemotiveerd blijft, zelfs als het moeilijk wordt......

Hier zijn enkele wetenschappelijke bronnen en theorieën die je kunnen helpen om dieper te duiken in de psychologie van motivatie:

1. Zelfdeterminatie Theorie (Self-Determination Theory, SDT) – Edward Deci en Richard Ryan

  • Boek: "Self-Determination Theory: Basic Psychological Needs in Motivation, Development, and Wellness" (2017) – Deci & Ryan
  • Kern van de theorie: Deze theorie stelt dat mensen drie basisbehoeften hebben: autonomie (zelf keuzes kunnen maken), competentie (het gevoel dat je ergens goed in bent), en verbondenheid (sociale relaties). Als deze behoeften worden vervuld, ervaren mensen meer intrinsieke motivatie. Dit is een van de meest invloedrijke theorieën over motivatie.
  • Wetenschappelijke bron: Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2000). The "what" and "why" of goal pursuits: Human needs and the self-determination of behavior. Psychological Inquiry, 11(4), 227-268. Link naar artikel.

2. Zelfeffectiviteit (Self-Efficacy) – Albert Bandura

  • Boek: "Self-Efficacy: The Exercise of Control" (1997) – Albert Bandura
  • Kern van de theorie: Bandura stelde dat zelfeffectiviteit, oftewel het geloof in je eigen kunnen, een belangrijke voorspeller is van motivatie. Hoe meer vertrouwen je hebt in je vermogen om iets te bereiken, hoe gemotiveerder je zult zijn om door te zetten, zelfs bij obstakels.
  • Wetenschappelijke bron: Bandura, A. (1991). Self-efficacy mechanism in physiological activation and health-promoting behavior. In Neurobiology of learning, emotion and affect (pp. 229-270). Raven Press. Link naar artikel.

3. Maslow’s Hiërarchie van Behoeften – Abraham Maslow

  • Boek: "Motivation and Personality" (1954) – Abraham Maslow
  • Kern van de theorie: Maslow’s piramide toont een hiërarchie van menselijke behoeften, van basisbehoeften zoals eten en veiligheid, tot hogere behoeften zoals zelfactualisatie. Volgens Maslow worden mensen gemotiveerd om eerst hun basisbehoeften te vervullen voordat ze streven naar hogere doelen zoals persoonlijke groei en zelfverwezenlijking.
  • Wetenschappelijke bron: Maslow, A. H. (1943). A theory of human motivation. Psychological Review, 50(4), 370-396. Link naar artikel.

 

DIE HARD KILLER CORE WORKOUT

Dit is echt een mega zware workout. Niet om je meteen te deMotiveren, maar wel gewoon even goed weten dat als je het dus zwaar vindt straks, dat je niet de enige bent!

Je kan deze uitvoeren met dumbells, maar zonder is het ook al zwaar genoeg.

Omdat het weer weekend is, mag je er het hele weekend over doen, want morgen volgt geen nieuwe challenge. Kijk zelf hoe lang je het volhoudt....smokkelen mag natuurlijk. En denk je nu: poeh he, dat is mij echt te zwaar; pak dan een eerdere challenge die je wel goed te doen vond. Maar voor de die hards onder ons: Pak je motivatie en ga! Succes. 

Fijn weekend allemaal! Ik ga deze oefeningen zondag doen want vandaag doe ik de Indian Summer Ultra Trail. Ik start om 7 uur bij het Nije Hemelriekje en ren dan over trail in 24 km naar het balloerveld. Daarna start ik eind van de ochtend weer ergens in Amen om dan richting Borger te lopen in een kleine 20 km. Ik ben benieuwd. Heb er zin in! Aan mijn motivatie zal het niet liggen! Hopelijk ga ik het redden! Jullie ook heel veel plezier bij alles dat je gaat doen dit weekend. Liefs