Loophouding en Core - waarom cadans belangrijk is voor je looptechniek
Wat maakt Sifan Hassan zo’n uitzonderlijke hardloopster?
Het is niet alleen haar uithoudingsvermogen of mentale kracht. Kijk maar eens goed: haar pas is prachtig, haar core ijzersterk en ze zet haar armen krachtig en effectief in.
Laten we dat eens onder de loep nemen. Want misschien kun jij daar ook iets mee – een paar kleine aanpassingen aan je loophouding, meer aandacht voor je rompspieren, of net wat bewustere armbewegingen. Allemaal elementen die bijdragen aan een betere looptechniek.
En hoe mooi zou het zijn als jij straks, met die verbeterde techniek, trots en soepel aan de start staat van de TT Marathon?
Sterk in je core, soepel in je pas – waarom je rompspieren je geheime wapen zijn als hardloper
Trots lopen
Tijdens de infoavond hadden we het over Trots lopen: rechtop, met een open houding, ontspannen maar krachtig. Alsof je met je kruin een paar centimeter groeit. Een loopstijl waarin je je zelfvertrouwen uitstraalt, waarin je je romp actief inzet en je houding je looptechniek ondersteunt.
Daarbij hoorde ook het beeld van ‘spijkers in de muur slaan’ – een mentale cue om je armen actief en bewust naar achteren te bewegen tijdens het lopen. Niet laten bungelen of zwiepen, maar doelgericht: alsof je bij elke armzwaai een spijker achter je in de muur tikt. Deze krachtige armbeweging helpt niet alleen je ritme, maar activeert ook je schoudergordel, romp en bovenrug. En laat dat nou net het gebied zijn waar je core begint te werken.
Core training klinkt vaak als iets wat je er ‘nog bij moet doen’. Sit-ups, planken, leg raises – belangrijk, maar eerlijk is eerlijk: het komt er niet altijd van. Gelukkig hoeft werken aan je core helemaal niet iets te zijn dat je los van het hardlopen doet. Sterker nog: tijdens het lopen zelf kun je al enorm veel winst behalen door je bewust te zijn van je houding en loophouding.
De spieren in je buik, onderrug en rondom je bekken – je ‘core’ – zijn essentieel voor een goede looptechniek. Ze zorgen ervoor dat je bovenlichaam stabiel blijft, dat je rechtop loopt en dat je energie efficiënt wordt benut. Wanneer die stabiliteit ontbreekt, gaat je bovenlijf schommelen als een dashboardhondje. En dat zie je niet alleen terug op je finishfoto, je voelt het ook: in vermoeidheid, slechtere techniek, en op termijn zelfs in blessures.
Een sterke core zorgt ervoor dat je lichaam beter de krachten opvangt die bij elke pas door je lijf razen. Denk aan een hardloper met een rechte, ontspannen houding, sterke armbewegingen en een rustige ademhaling – dat is geen toeval, dat is corekracht in actie.
Dus naast coretraining als los onderdeel, kun je het ook integreren in elke loop. Begin simpel: let tijdens het lopen op hoe je lichaam aanvoelt. Sta je rechtop, of hang je een beetje naar voren? Span je licht je buikspieren aan tijdens het lopen? Hangen je armen losjes, of zwaaien ze met kracht en ritme? Kleine aanpassingen maken al een groot verschil.
Zeker tijdens duurlopen of rustige trainingen kun je dit bewust trainen. Loop een paar minuten extra rechtop, activeer je romp, en voel hoe je lichaam reageert. Merk je dat je minder ‘inzakt’ naarmate de kilometers vorderen? Dan ben je al bezig met het versterken van je core, gewoon tijdens het hardlopen zelf. Trots lopen, dus.
Wil je er nog een tandje bij doen? Denk dan aan heuvels, trails, intervallen, of wind tegen – dit soort omstandigheden dwingen je automatisch tot een stevigere lichaamshouding en een actievere rompspanning.
Kortom: je hoeft geen matje uit te rollen om sterker te worden in je buik en rug. Door bewuster te lopen, kun je ongemerkt je loopstijl verbeteren én blessures voorkomen. Je core werkt altijd mee – zorg dat je ‘m actief inzet.
Inspiratie bron: www.runners.nl/nieuws/1291249/core-trainen-ongemerkt
Klink HIER voor het hele artikel:
Zo loop je met de perfecte houding
Klik HIER voor het hele artikel:
5 tips voor het verbeteren van je pasritme


bron: www.runners.nl
In dit artikel (klik op link boven het plaatje) gaat de bron het hele lichaam af en pakken ze de belangrijkste aandachtspunten van hoofd tot schouders en van knie tot teen.
bron: www.runnersworld.com
Cadans bij het hardlopen wil zeggen hoeveel stappen je zet per tijdseenheid. Dit heet ook wel "pasfrequentie". Een hogere cadans helpt om te grote passen te voorkomen en hierdoor de kan op blessures te verkleinen. Ook dit is uiteraard super belangrijk in je lopen! *(klik op link boven het plaatje voor het hele artikel)
Waarom cadans belangrijk is voor je looptechniek
Cadans – of pasfrequentie – is het aantal stappen dat je zet per minuut tijdens het hardlopen. Vaak hoor je dat een "ideale" cadans rond de 180 stappen per minuut ligt, maar dit is geen heilige graal. Het is wél een goede richtlijn om mee te werken, zeker als je merkt dat je vaak met grote passen loopt, snel vermoeid raakt, of gevoelig bent voor blessures.
Wat doet een hogere cadans precies voor je?
-
Kleinere passen, minder impact
Door je pasfrequentie iets te verhogen, neem je automatisch kleinere passen. Hierdoor land je minder snel met je voet vóór je lichaamszwaartepunt, wat de remmende krachten vermindert en de belasting op je knieën en heupen verlaagt. -
Betere loophouding
Als je werkt aan een hogere cadans, word je automatisch meer bewust van je houding: rechtop, licht voorovergebogen vanuit je enkels, met een actief middelpunt (core!) en een efficiëntere armbeweging. Je komt letterlijk beter ‘in je pas’. -
Meer flow, meer ritme
Een ritmische cadans zorgt voor een vloeiendere pas en een betere loop-economie. Je ademhaling wordt regelmatiger, je bewegingen meer symmetrisch, en je krijgt meer gevoel voor tempo en controle.
Hoe ontdek je jouw huidige cadans?
Je kunt je cadans meten met een sporthorloge, running app of simpelweg door 30 seconden te tellen hoeveel stappen je zet (één voet tellen en x2 doen). Doe dit bij verschillende snelheden, bijvoorbeeld tijdens een rustige duurloop en bij een tempoloop.
Tips om je cadans te verbeteren
-
Begin met kleine aanpassingen
Verhoog je cadans nooit ineens met 20 stappen per minuut. Werk in stapjes van 5-10 stappen per minuut. Let erop dat je niet gaat "trippelen", maar vloeiend blijft lopen. -
Gebruik een metronoom of muziek
Er zijn apps en afspeellijsten die je helpen om in een bepaald ritme te lopen. Zet bijvoorbeeld een metronoom op 170-180 bpm en probeer daar je pas op af te stemmen. -
Focus op armbeweging
Je armen geven het ritme aan van je pas. Door krachtig en kort naar achter te zwaaien (denk aan die spijkers in de muur!) kun je je benen gemakkelijker mee laten bewegen in een hoger ritme. -
Train het tijdens rustige duurlopen
Gebruik rustige trainingen als moment om met je cadans te spelen. Merk je verschil in hoe je landt? Voel je meer stabiliteit in je romp? Hoe is je ademhaling?
Tot slot: cadans is geen doel op zich
Een hogere pasfrequentie kan veel voordelen geven, maar moet altijd passen bij jouw lichaam, ervaring en loopsnelheid. Het is een middel om beter te lopen, geen streefcijfer dat je moet halen. Luister naar je lichaam, experimenteer en gebruik cadans als onderdeel van het geheel: trots lopen, met actieve armen, sterke core en ritme in je pas.