"Jouw Cyclus, Jouw Kracht: Train Slimmer, Leef Sterker"

Ik ben Christel de Jong, een vrouw van 47. Ik ben moeder, gymdocent, ondernemer, spreker, workshopleider en triatleet. Ik hou van bewegen en probeer zoveel mogelijk mensen in mijn omgeving te inspireren ook in beweging te komen.  Maar ook ben ik inmiddels ervaringsdeskundige als we het hebben over de pre-meno pauze.

Ik werk samen met mijn vriendin, sportarts Mirjam Steunebrink. Zij  is expert op het gebied van sport en gynaecologie. Samen met gynaecoloog in opleiding Anne-Marijn van de Graaf heeft ze een Sport & Gyn-poli opgezet in het Martini Ziekenhuis. Meer info hierover kunt u vinden via deze link: 

Mirjam en ik hebben als missie om sportvrouwen beter te begeleiden en voor te lichten. Zij vanuit haar expertise als sportarts en ik vanuit mijn expertise als coach/docent. We geven regelmatig thema bijeenkomsten aan sporters, coaches en collega's waarin we advies geven wat er nog meer te leren is over de sportende vrouw in de (peri) menopauze. Nu wordt het ook tijd dat we deze kennis delen met veel andere vrouwen. Hieronder geven we alvast wat informatie over dit onderwerp.

Wil je meer weten, persoonlijk advies over trainen of de regie nemen over je hormonen in deze fase van je leven? Neem dan contact met ons op!

 

Specifiek trainen voor vrouwen en hun hormonale cyclus

Elke vrouw heeft een cyclus. We denken er vaak niet over na, maar onze hormonen hebben dagelijks invloed op hoe we ons voelen, hoe we presteren en hoe we herstellen. Als sportarts, trainer en coach willen wij ons richten op het helpen van vrouwen om hun lichaam beter te begrijpen en hun training af te stemmen op hun hormonale cyclus. Door te trainen op het ritme van je cyclus werk je samen met je lichaam in plaats van ertegenin. Dit helpt je om meer uit je training te halen, blessures te voorkomen en je energieniveau beter te verdelen over de maand.

Of je nu krachttraining doet, hardloopt, padel speelt, triatlons doet, yoga beoefent of een druk leven combineert met sporten: jouw cyclus speelt een rol. Door je hier bewust van te zijn, kun je jouw prestaties verbeteren en je fitter en energieker voelen.

Jouw cyclus heeft:

  • Invloed op motivatie om te trainen
  • Invloed op motivatie om te bewegen
  • Invloed op de mate van het nemen van risico’s
  • Invloed op coördinatie
  • Invloed op het nemen van beslissingen
  • 88% van de sportende vrouwen die een menstruatiecyclus hebben, geven aan dat de menstruatie cyclus impact heeft op het trainen
  • 87% van de sportende vrouwen heeft nooit voorlichting gehad over de menstruatiecyclus en presteren

Dit is het moment om daar verandering in te brengen. Bovenstaande info komt uit een presentatie die we samen gegeven hebben aan top trainers uit het Noorden van het land in 2025. Wil jij nu ook zo'n presentatie? Neem dan even contact met ons op. 

Specifiek trainen voor vrouwen en hun (pre-)meno pauze

Mijn eigen ervaring: toen ik voelde dat er iets veranderde - Christel de Jong

Ondanks mijn kennis en passie voor bewegen, merkte ik afgelopen jaren dat er iets veranderde in mijn lijf. Ik voelde onrust, kon moeilijk ontspannen en trainde hard—maar zonder onderscheid tussen mannen en vrouwen. Ik behaalde mijn doelen niet altijd en mijn reactie? Nog meer doen. Meer werken, meer sporten, meer projecten. Totdat mijn lijf stop zei.

Ik voelde me moe, kreeg pijntjes, werd ziek en kon het tempo niet volhouden. Mijn menstruatie veranderde, werd onregelmatig en minder heftig. Toen besefte ik: dit zijn mijn hormonen. Ik bevond me in de pre-menopauze, een fase waar ik nog nauwelijks iets over wist. Ik ging hier meer over ontdekken en heb me goed laten voorlichten, onder andere door Mirjam, maar ook door hier zelf veel over te lezen en verder in te verdiepen. Deze kennis willen we nu graag delen met jou. 

De overgang begint eerder dan je denkt

Veel vrouwen denken dat de overgang pas rond de 50 begint, maar hormonale veranderingen starten vaak al eerder, soms vanaf je 40e. De pre-menopauze kan subtiele maar impactvolle klachten geven, zonder dat je doorhebt dat hormonen de oorzaak zijn.

Waarom is dit zo belangrijk?

Veel vrouwen denken dat ze een burn-out of depressie hebben, terwijl hormonale schommelingen de echte oorzaak kunnen zijn. Je vraagt je af: waar is die energieke vrouw gebleven die ik altijd was? Daarom is het cruciaal om al vóór klachten te begrijpen wat er in je lichaam gebeurt. Dit is geen zwakte, maar wijsheid.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Met het ouder worden raken onze eicellen ‘op’. Hierdoor neemt de productie van oestrogeen en progesteron af, wat gevolgen heeft voor je hele hormonale balans. Zie het als een omgekeerde puberteit: je vruchtbare jaren eindigen, maar je leven zeker niet!

Onze missie is om vrouwen te helpen balans te vinden in hun hormonen en weer lekker in hun vel te zitten. Door beweging, kennis en leefstijl kun je grip krijgen op je lichaam en energie. Begin op tijd en ontdek hoe je kunt trainen en leven op een manier die bij jouw fase past.

Sterker nog: je kunt je ook in deze levensfase krachtig, energiek en aantrekkelijk voelen. Maar het vraagt wel om aanpassingen. Voor je 40e zorgt je lichaam grotendeels voor jou. Na je 40e is het belangrijk dat jij bewuster voor je lichaam gaat zorgen.

Wat kun je zelf doen om in balans te blijven?

  • Voeding: Leer wat jouw lichaam nu nodig heeft. Eiwitten, gezonde vetten en minder snelle koolhydraten bijvoorbeeld.
  • Suppletie: Soms heeft je lichaam extra ondersteuning nodig, zoals vitamine D, magnesium of omega 3.
  • Beweging: Bouw kracht op, blijf bewegen, maar luister ook naar je lichaam. Meer is niet altijd beter.
  • Mindset: Accepteer dat je lichaam verandert. Zie het niet als achteruitgang, maar als een nieuwe fase waarin je anders mag gaan leven.

Jouw cyclus en hormonale fase als krachtbron

Deze fase hoort erbij. Je ontkomt er niet aan. Maar je kunt er wél veel invloed op uitoefenen. Door je leefstijl aan te passen, je kennis te vergroten en te luisteren naar de signalen van je lichaam, kun je met veel minder gedoe door deze overgangsfase komen. Je hoeft niet te worstelen of je onbegrepen te voelen. Het begint bij begrijpen wat er gebeurt en weten wat je eraan kunt doen.

Onze missie als sportarts en coach voor cyclusgericht trainen

Wij willen vrouwen helpen om hun lichaam te begrijpen en vanuit respect en samenwerking met hun hormonen te trainen. Of je nu nog een regelmatige cyclus hebt, PMS ervaart of in de overgang zit: jouw lijf werkt anders dan dat van een man, en dat mag je omarmen.

Door slim te trainen:

  • Ga je beter presteren.
  • Voel je je sterker, fitter en mentaal veerkrachtiger.
  • Kun je klachten verminderen en blessurevrij blijven sporten.

Wij zijn ervan overtuigd dat cyclusbewust trainen dé sleutel is naar een gezond en sterk vrouwenlichaam. Ons doel is om vrouwen hierin te begeleiden, zodat ze niet meer tegen hun lichaam vechten, maar er samen mee werken. Omdat jij, in iedere fase van je leven, nog steeds stralend, energiek en gelukkig door het leven kunt gaan.

 

Volgende stap: Wij gaan dit per fase verder uitwerken in concrete trainingsschema’s en adviezen voor voeding, herstel en mindset. Heb je specifieke vragen of wil je jouw ervaring delen? Laat het dan weten en stuur een mailtje naar mirjamsteunebrink@gmail.com of app Christel via 06-20028822. 

 

Meer vragen of info over sportgeneeskunde? Bezoek dan de website: Sportarts Steunebrink